De filosofie van Dengie – van akker naar voeder

Voeder is van cruciaal belang voor de gezondheid, het welzijn en de prestaties van onze paarden en we weten allemaal hoe belangrijk het is voor u om zo goed mogelijk voor uw paard te zorgen. Dat betekent niet dat u elk denkbaar supplement moet voeren of handenvol geld moet uitgeven aan verschillende voederzakken. Sterker nog, vaak is het eenvoudigste dieet het beste voor uw paard. U wilt ervan op aan kunnen dat het voer dat u gebruikt zo natuurlijk mogelijk is en gunstig is voor de spijsvertering van uw paard.

Bij Dengie telen we zo veel mogelijk van de ingrediënten die wij gebruiken zelf en kopen we de andere plaatselijk in, zodat de afstand die het voer moet afleggen wordt beperkt en boeren in eigen land worden ondersteund. We zijn er trots op dat we het traject van de vezelingrediënten van het voer in iedere zak kunnen terugvoeren tot aan de akker waarin de gewassen zijn verbouwd. Dat betekent dat u natuurlijk en veilig voer krijgt dat u kunt vertrouwen. De 2400 hectare alfalfa die wij verbouwen bevinden zich binnen een straal van 30 km van onze productievestigingen, en dat betekent dat we de oogst van de akkers zo efficiënt mogelijk binnen kunnen halen en dat maximaliseert de voedingsstoffen in het voer en beperkt onze “koolstofvoetafdruk”. In 2014 zijn we van sojateelt in Brazilië overgegaan op koolzaad in het VK voor de productie van olie en in 2016 hebben we een product geïntroduceerd dat olie bevat van koud geperste koolzaad. We vinden het belangrijk een assortiment producten te bieden met verschillende coatings, zodat iedere eigenaar het product kan kiezen dat het best voldoet aan de behoefte van het paard.

Dengie streeft ernaar zo goed en gezond mogelijk paardenvoer te produceren en de ondersteuning van onderzoeksprojecten naar voeding voor paarden vormt een belangrijk onderdeel van de niet aflatende pogingen van het bedrijf om gezondheid van paarden te verbeteren. Dengie heeft een team van hooggekwalificeerde voedingsdeskundigen die actief betrokken zijn bij onderzoeksprojecten in respectabele instellingen over de hele wereld. Zij werken onder andere samen met landbouwkundigen om de alfalfa te ontwikkelen, zodat deze nog voedzamer is voor uw paard – wij verkeren in de benijdenswaardige positie dat we in staat zijn ons voer al vanaf de kiem te beïnvloeden!

Dengie alfalfa – enkele feiten en interessante weetjes

Alfalfa is een vaste plant die gedurende drie tot vier jaar in de grond blijft en daarmee in de winter onderdak biedt aan vogels en insecten. Het is een peulvrucht die stikstof kan binden uit de atmosfeer en deze vervolgens afstaat aan de bodem. De behoefte aan kunstmest is daardoor minder en dat is gunstiger voor het milieu.

In jaar één wordt de alfalfa tweemaal geoogst, zodat de alfalfa weer wortel kan schieten. In jaar 2 tot 4 wordt het drie keer gesneden tussen april en oktober in cycli van zes tot zeven weken. De lange oogstperiode betekent dat de weersomstandigheden aanzienlijk kunnen variëren en dat leidt tot een verscheidenheid aan materiaal met verschillende hoeveelheden van bladeren en stengels.

Dengie was de eerste die de techniek van droging bij hoge temperatuur heeft gebruikt ter conservering van voedergewassen voor paarden in het VK. Daardoor kan er geoogst worden in een veel langer seizoen en als de planten onvolgroeid zijn, zodat ze beter te verteren zijn en meer energie en voedingsstoffen bevatten. Drogen bij hoge temperaturen levert voer op met zeer weinig schimmel vergeleken met in de zon gedroogde voedergewassen zoals hooi en stro.

Waarom zijn er verschillen te zien in het uiterlijk van het eindproduct?

Aangezien alfalfa een natuurlijk materiaal is, kan het eindproduct nog wel eens van uiterlijk verschillen, maar men ziet ook verschillen in kleur, omvang en vorm bij fruit en groente die we eten. Variatie in kleur in het eindproduct wordt vroeger of later opgemerkt door de meeste mensen en hoewel sommige alfalfa er lichtgroen uitziet, kan andere alfalfa bruin zijn. De belangrijkste factor die de kleur van alfalfa beïnvloedt is het weer: warm en nat weer leidt tot groenere alfalfa met meer bladeren maar droog en warm weer resulteert in bruiner materiaal. Hoewel de alfalfa wordt gemengd voor een consistent eindproduct, kan dit moeilijk zijn in jaren van extreem weer,voor aangezien het grootste deel van de oogst er hetzelfde uit zal zien.

De alfalfa kan ook variëren in structuur en dat heeft te maken met de verhouding van bladeren t.o.v. stengels. De stengels van de plant bevatten veel vezels; de bladeren zijn zeer voedzaam. Het weer bepaalt hoe snel de plant groeit en als de omstandigheden juist zijn, kan de plant zeer snel tot wasdom komen en dat maakt het product meer vezelig. Bladerrijke alfalfa kan er een beetje “versnipperd” uitzien in de zak – aangezien het blad het meest voedzame deel is, is het belangrijk dat het in het voer is opgenomen. De toevoeging van coatings helpt bij een gelijkmatige verspreiding door de zak.